Biciklističke staze

Donji Lapac karta
Donji Lapac karta – KMZ
Donji Lapac mreža oznaka
Donji Lapac mreža oznaka – KMZ

Vrsta: mtb
Duljina: 29,5 km
Savladana visina: 1095 m
Start / cilj: Donji Lapac
Tehnička zahtjevnost: 4/5
POI: vidikovac Gologuz, izvor vode

Opis: ruta kreće iz Donjeg Lapca cestom u smjeru Nebljusa, a zatim se penje strmom makadmskom cestom do vidikovca Gologuz. Po silasku s Gologuza ruta nastavlja šumskom makadamskom cestom po obroncima Visočice, te se spušta u Boričevac. U Gornjem Lapcu ruta prolazi pored izvora pitke vode koji nikada ne presušuje, te se glavnom cestom vraća u Donji Lapac.

MTB 01 – Karta

GPS


Vrsta: mtb
Duljina: 49,5 km
Savladana visina: 1153 m
Start / cilj: Nebljusi
Tehnička zahtjevnost: 3/5
POI: Štrbački buk

Opis:ruta kreće iz Nebljusa cestom u smjeru Donjeg Lapca, a zatim u Krugama skreće na šumski makadamski put koji se u Dnopolju spušta u Lapačko polje. Ruta dalje vodi preko Birovače do glavne ceste Donji Lapac – Nebljusi, a zatim ponovo skreće na makadam i preko Mišljenovca i Gornjih Štrbaca dolazi do Donjih Štrbaca. Ruta se ovdje spušta u kanjon Une na poznati Štrbački buk, a zatim istom rutom vraća u Donje Štrbce, te lokalnom asfaltiranom cestom vraća u Nebljuse.

MTB 02 – Karta

GPS


Vrsta: mtb
Duljina: 46,6 km
Savladana visina: 1894 m
Start / cilj: Nebljusi
Tehnička zahtjevnost: 4/5
POI: Ozeblin, Manita draga

Opis:ruta polazi iz Donjeg Lapca te se županijskom makadamskom cestom Donji Lapac – Udbina penje na Ozeblin. Na granici između Donjeg Lapca i Udbine ruta skreće na šumski makadamski put koji prolazi obronicma Plješevice ispod vrha Ozeblin, te se zatim preko usjeka Manita draga spušta na magistralnu cestu Donji Lapac – Korenica. Cestom se ruta preko Dnopolja vraća u Donji Lapac.

MTB 03 – Karta

GPS


Vrsta: mtb
Duljina: 41,6 km
Savladana visina: 858 m
Start / cilj: Doljani
Tehnička zahtjevnost: 3/5
POI: izvor vode, vidikovac Pogledalo

Opis:ruta polazi iz Doljana prema Dobroselu, a zatim se magistralnom cestom za Gračac penje do skretanja na šumsku makadamsku cestu, kojom se spušta u Gornji Lapac. U Gornjem Lapcu ruta prolazi pored izvora pitke vode, a zatim preko Boričevca i Bubnja vodi nazad prema Doljanima. Prije završetka ruta obilazi vidikovac Pogledalo, s kojega se pruža prekrasan pogled na kanjon rijeke Une i Martin Brod.

MTB 04 – Karta

GPS


Vrsta: trekking
Duljina: 47,7 km
Savladana visina: 1006 m
Start / cilj: Donji Lapac
Tehnička zahtjevnost: 2/5
POI: Štrbački buk

Opis:ruta kreće iz Donjeg Lapca cestom u smjeru Nebljusa, a zatim skreće na makadamsku cestu te preko Mišljenovca i Kestenovca dolazi do Donjih Štrbaca. Ovdje se ruta spušta u kanjon Une do poznatog Štrbačkog buka. Na povratku ruta vodi do Nebljusa, a zatim se magistralnom cestom vraća u Donji Lapac.

Trek 01 – Karta

GPS


Vrsta: trekking
Duljina: 26,2 km
Savladana visina: 585 m
Start / cilj: Nebljusi
Tehnička zahtjevnost: 2/5
POI: Štrbački buk

Opis: ruta kreće iz Nebljusa magistralnom cestom prema Donjem Lapcu, a zatim skreće na lokalnu asfaltiranu cestu te preko Gornjih Štrbaca i Kestenovca dolazi u Donje Štrbce. Ovdje se ruta makadamskom cestom spušta u kanjon rijeke Une do poznatog Štrbačkog buka. U povratku se ruta preko Donjih Štrbaca asfaltnom cestom vraća u Nebljuse.

Trek 02 – Karta

GPS


Vrsta: trekking
Duljina: 14,7 km
Savladana visina: 188 m
Start / cilj: Donji Lapac
Tehnička zahtjevnost: 1/5
POI: izvor vode Oraovac

Opis: ruta kreće iz Donjeg Lapca prema Dnopolju, a zatim skreće na makadamski put u Lapačko polje. U selu Oraovac ruta prolazi pored izvora vode a zatim se preko Gajina vraća u Donji Lapac.

Trek 03 – Karta

GPS


Vrsta: trekking
Duljina: 20,1 km
Savladana visina: 352 m
Start / cilj: Doljani
Tehnička zahtjevnost: 2/5
POI: vidikovac Pogledalo

Opis: ruta kreće iz Doljana magistralnom cestom u smjeru Donjeg Lapca te u Dobroselu skreće desno na makadamsku cestu koja vijuga kroz zaseoke pod brdom Lisac. Na povratku prema Doljanima ruta skreće do vidikovca Pogledalo sa kojega se pruža prekrasan pogled na kanjon rijeke Une i Martin Brod.

Trek 04 – Karta

GPS