KUD “Kraljica Katarina”

KUD “KRALJICA KATARINA” osnovano je 1996 godine, broji 40 aktivnih članova koji sudjeluju u radu društva, te sedam počasnih članova. Društvo nosi naziv po zadnjoj bosanskoj kraljici Katarini Kosača Kotromanić koja je stolovala u bosanskom gradiću Bobovcu, sve dok nije pao u turske ruke, odakle je kraljica sa svojim podanicima izbjegla na Kupres, zatim daljim povlačenjem i bjegom ispred turaka završila u Italiji gdje je i okončala svoj život. Njene kosti i danas leže u crkvi Ara Ćeli u Rimu.

KUD “Kraljica Katarina” gaji i održava tradiciju bosanskih Hrvata te igre i plesove svih dijelova Hrvatske, od Slavonije, Baranje, Like i Dalmacije. Društvo broj niz sekcija: Folklorne, kazališne, instrumentalne te kazališne skupine. Posjeduje orginalne nošnje Hrvata Kra1jeve Sutjeske u kojima pledstavlja sve stare običaje igara i pjesama uz instrumentalnu pratnju šargije (starog tamburaškog instrumenta), te nošnje Slavonije i Baranje.

Predsjednica KUD-a je Olivera Mazija, Dopredsjednica je Ana Manojlović , tajnik i voditelj folklorne skupine je Miro Tomić.

Do sada KUD “Kra1jica Katarina” ima niz uspješnih nastupa diljem RH Izdvajamo neke od njih kao što su: Osijek – dani povratnika, Gospić – gospićke jeseni, Sinac, Vrlika, Imotski, Tolisa, Gračac, Sisak, Petrinja, Sunja, te smotre folklora, Otočac, Vukšić i Bobovac, zatim niz nastupa u Donjem Lapcu kao što su: Dani ljudskih prava, dobrotvorni koncert za djecu oboljelu od Hiva u RH i za svaku godišnjicu KUD-a koja se obilježava uz prigodan program uz sudjelovanje više društava iz RH.

Kontakt:

Olivera Mazija: 099 674 372

Miro Tomić: 098 184 2297